Hegyvidéki Önkormányzat

Archívum
Tájékoztató az óvodák április 19-i nyitásával kapcsolatban


Tisztelt Címzett!


Tájékoztató az óvodák április 19-i nyitásával kapcsolatban

Tájékoztató az óvodák április 19-i nyitásával kapcsolatban

Kedves Szülők!

A kormány döntése értelmében 2021. április 19-étől a Hegyvidéken is újra nyitnak az óvodák és az általános iskolák. A nyitással kapcsolatosan az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni Önöket:

1.) A Hegyvidéki Önkormányzat tavaly április óta folyamatosan és rendszeresen teszteli az óvodai dolgozókat, illetve ellátja intézményeit a szükséges egyéni védőfelszerelésekkel a COVID fertőzés kiszűrése és a járványügyi biztonság erősítése érdekében. Ennek köszönhetően jelentős mértékben sikerült csökkenteni annak a kockázatát, hogy a fertőzés észrevétlenül szétterjedjen az óvodai közösségekben.

2.) A Hegyvidéki Önkormányzat az óvodák április 19-i megnyitása előtti napokban teszteli az összes óvodai dolgozót, annak érdekében, hogy a lehetőségekhez mérten minél biztonságosabb legyen a nyitás, és csak olyanok állhassanak munkába, akiknek a frissen elvégzett teszt eredménye negatív.

3.) Az elmúlt év, a járvány eddigi három hullámának tapasztalatai azt bizonyították, hogy még így – a rendszeres teszteléssel, az egyéni védőfelszerelések biztosításával és a bevezetett védekező intézkedésekkel – sem lehetett teljes mértékben kivédeni a fertőzést. Ami azt is jelenti, hogy még a legkörültekintőbb és a leggondosabb védekezés mellett sem garantálható az óvodák 100%-os járványügyi biztonsága és fertőzésmentes működése, hiszen bármelyik gyermek és bármelyik dolgozó bármikor, akár észrevétlenül is behozhatja és másoknak átadhatja a vírust még azelőtt, hogy ez az önkormányzat által szervezett rendszeres dolgozói tesztelések során kiderülne a fertőzöttség.

4.) Ma már tény, hogy míg a járvány első hullámában az idősek számítottak veszélyeztetett korosztálynak, mára, a harmadik hullámra a vírussal fertőzöttek átlagéletkora a 30-50 évhez van közelebb. Sajnos az is tény, hogy már gyermekeket is kezelnek kórházban covid-fertőzéssel. Számukra egyelőre nincs védőoltás, így a megszokottnál is nagyobb körültekintés látszik indokoltnak az ő védelmükben.

 

A Hegyvidéki Önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz a lehető legnagyobb járványügyi biztonság megteremtése érdekében, de a fertőzés esélyét megszüntetni, a százszázalékos biztonságot garantálni nem tudja. Ezért minden szülőt arra kérünk, felelősen fontolja meg, hogy gyermekét valóban kívánja-e óvodába küldeni. Tudjuk, hogy vannak szülők, akik semmiképpen sem tudják máshogy megoldani a hétköznapokat. De feltételezhető, hogy ilyen kényszerhelyzet nem minden szülő és nem minden gyermek esetében áll fenn. Azok a szülők tehát, akik tehetik, saját maguk, gyermekeik, a többi gyermek és azok szülei biztonsága érdekében inkább tartsák otthon gyermekeiket.

Kérünk továbbá minden szülőt, hogy hőemelkedéssel (37.0), vagy lázzal, továbbá gyanús tünetekkel (pld: köhögés, orrfolyás, izom, ízületi fájdalmak, mellkasi fájdalom stb.) ne vigyék óvodába gyermekeiket, mert az ilyen tünetes gyermekeket ezek az intézmények nem fogadhatják.

Kedves Szülők!

A védekezés jelenlegi szakaszában továbbra is fontos a kontaktusok számának csökkentése, illetve minimalizálása. Ezért azt javasoljuk, hogy csak akkor vigye óvodába a gyermekét, ha az feltétlenül muszáj. Ezzel nemcsak saját gyermekét, de saját magát, saját családját, saját személyes kontaktjait, továbbá az összes többi gyermeket, azok szüleit, a szülők kontaktjait, valamint az óvoda dolgozóit és azok családjait is védi. A járványügyi biztonság megteremtésének, illetőleg a járványügyi kockázatok csökkentésének is az eszköze az, hogy az óvodákban csak azok a gyermekek legyenek, akiknek az aznapi elhelyezése sehogy máshogy nem oldható meg.

A Hegyvidéki Önkormányzat óvodái természetesen minden olyan kisgyermeket szeretettel fogadnak, akiknek az elhelyezése máshogyan nem oldható meg. Ugyanakkor kérjük, gondosan mérlegelje, akár naponta is, hogy gyermekét beadja-e az óvodába.

 

Köszönettel:

Csepreginé Volosinovszki Mária

irodavezető

 

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki

Polgármesteri Hivatal

Oktatási és Közművelődési Iroda